Dober Pajdás kalendárium (1922-1943)

DOBER PAJDÁS KALENDÁRIUM je prvi med posvetnimi koledarji, ki so začeli izhajati med obema vojnama. Lastnik in izdajatelj koledarja je bil Franc Talanyi, ki je koledar tudi urejal. Mnogo prispevkov, med katerimi je bilo tudi precej leposlovnih, je napisal kar sam. Preberi več
Vsebinsko je začetnemu koledarskemu delu, urejenemu po mesecih z luninami menami ter seznamom praznikov za tekoče leto in drugimi koledarskimi podatki, sledila verzificirana rubrika Stou star vrejmena prorok ali Od regulov vrejmena, zatem pa raznovrstni prispevki, pisani v prekmurščini. Talanyijeva prekmurščina izhaja iz dotedanjega prekmurskega jezikovnega izročila, vendar je ne oddaljuje od živega govora tako močno, kot so jo na primer evangeličani v svoji periodiki. Do leta 1934 je koledar pisan v madžarskem črkopisu, nakar ga nadomesti gajica.

Literatura:
Just, Franci: Med verzuško in pesmijo: poezija Prekmurja v prvi polovici 20. stoletja. Murska Sobota: Franc-Franc, 2000.
Kuzmič, Franc: Bibliografija prekmurskih tiskov: 1920-1998. Ljubljana: ZRC SAZU, Založba ZRC, 1999.