Direkcija Slovenskih železnic

Direkcija Slovenskih železnic ima prostore v jugovzhodnem traktu mestne palače Ljubljanski dvor. Slovenske železnice (SŽ) obstajajo s tem imenom od razpada Jugoslavije 1991. Kakor piše Enciklopedija Slovenije, so bile od 17. 7. 1992 javno podjetje, 4. 8. 1994 pa so postale delniška družba. Država je ustanoviteljica in stoodstotna lastnica Slovenskih železnic ter Javne agencije za železniški promet. Slovenske železnice so prevoznik v tovornem in potniškem prometu ter upravljalec železniške infrastrukture, kar zajema gradnjo in vzdrževanje železniških prog in sorodnih objektov, vzdrževanje vozil, železniških postajališč. SŽ se ukvarjajo z razvojnim raziskovanjem, projektiranjem in svetovanjem. Izdelujejo program omrežja in pobirajo uporabnino prog. 10. 6. 1992 je podjetje SŽ postalo član Mednarodne železniške zveze.