Začetki po 2. svetovni vojni (1945–1947)

V Guštanju se je v svobodi zanimanje za odbojko hitro prebudilo. Fizkulturno društvo Guštanj je imelo tudi sekcijo za odbojko, ki jo je od 1945. do 1948. leta vodil Ervin Wlodyga. V društvo so pritegnili bivše odbojkarje »Sokola« in Fantovskega odseka pri »Orlih«, za treninge pa so si izbrali nekdanje teniško igrišče grofa Thurna, ki je bilo na idealnem mestu v grajskem parku v senci velikih dreves. Ker je bilo to igrišče po vojni zelo zanemarjeno, so se fantje takoj lotili njegove obnove. Z udarniškim delom so uredili igrišče. S Holmca so jim navozili nekaj tovornjakov odpadnega rudniškega pepela, ki so ga igralci presejali in zravnali ter igrišče ročno zvaljali. Priskrbeli so si tudi mrežo in žogo, da so lahko začeli vaditi. Prva mreža je bila izdelana iz žice, nato pa jim je neki zasebnik spletel boljšo mrežo iz lanene vrvi. Imeli so le eno odbojkarsko žogo, pa še ta je bila jajčaste oblike. Športnih copat takrat seveda še ni bilo na razpolago, zato so vsi igrali bosi. Tudi trenerja še niso imeli, je pa na vsaki tekmi nekdo sodil, da ni prihajalo do nepotrebnih prepirov med igralci.

V sekciji so igrali odbojko tile igralci: Adolf Hanuš, Peter Šteharnik, Avgust Pongrac, Anton Sterčko, Ervin Wlodyga, Jože Borštner, Peter Mihelač, Stanko Kotnik, Jože Medvešek in Franci Kamnik. Nekateri od njih so šele pred nedavnim prišli od vojakov, drugi iz koncentracijskih taborišč.