Schreiber Gammelinova je ostala sama, brez svoje Seelenschwester (sestra po duši) in z veliko skrbmi. Uteho je iskala v veri. »Ne smem se zanašati na ljudi, temveč edino na Boga,« je zapisala takrat. Nekaj mesecev po smrti prijateljice, 5. aprila 1950, je bila v Celju »pogojno krščena« in »po lastnem treznem premisleku, popolnoma svobodno in iz čistega namena sprejeta iz evangelijske cerkve v sveto rimsko-katoliško cerkev«. Tedaj naj bi »začutila božjo bližino, kakršno sem uživala kot otrok in dekle«.

Že kot deklica je prosila očeta, naj ji dovoli oditi v samostan, saj bi »rada služila samo Bogu«. Pogosto je imela nenavadna videnja, zaradi katerih jo je mama označila za versko blazno. Oče pa jo je potolažil z besedami, da je vsak ne more razumeti, on pa ve, da je čisto poseben otrok. Na njeni ročno izdelani knjižni kazalki piše Der Herr ist mein Licht und mein Heil (Gospod je moja luč in moja sreča); vemo, da je že zelo mlada razmišljala, da »smisel življenja ni nič drugega kot hoja za lučjo«.