skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Pleteršnikova dela

Maks Pleteršnik se je s Slovensko-nemškim slovarjem zapisal v zgodovino slovenskega naroda. S tem slovarjem je pokazal lepoto in bogastvo slovenskega jezika.  

Nastopal pa je tudi v vlogi prevajalca in avtorja številnih znanstvenih in poljudnih člankov.

Preberi več

Prvi dve desetletji je dopolnjeval svoje znanje o staroklasičnem in slovanskem svetu ter na to temo pisal različne sestavke. Druga vrsta Pleteršnikovih spisov so podobe iz staroklasičnega življenja, ki jih je namenil širšemu občinstvu in jim dal poljudnejšo obliko. Z razpravami je posegal tudi v nujna dnevna vprašanja javnega življenja.

Pleteršnika je zanimal antični in slovanski svet. Pisal je spise o vzgoji in življenju pri starih Grkih, se poglabljal v grško zgodovino, obširni so tudi njegovi članki o starih olimpijskih igrah in običajih.

V 25. številki Slovenskega naroda iz leta 1868 je začel s pisanjem serije člankov pod naslovom Naša prihodnost.

V prvem delu knjige Slovanstvo, ki je izšla leta 1973, se podpiše kot soavtor in kot avtor dveh narodopisnih zemljevidov.

Po letu 1880 se je njegovo slovstveno delovanje obrnilo v drugo smer, potrebe so ga klicale k slovarskemu in slovniškemu delu.

Poslovenil je detektivski roman Špijonova usoda, Kalifornske povesti in Slovo o polku Igorjevě.

V zadnji dobi svojega življenja je zbiral in urejal slovenska krajevna imena. To delo je zahtevalo od njega veliko vztrajnosti in potrpežljivosti. Zbral in uredil je dve tretjini gradiva, potem pa je umrl.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

jezikoslovje

Avtor besedila

Sabina Stanič

Kontaktne osebe

Sabina Stanič

Ključne besede

Pleteršnik, Maks, Leksikografi, slovaropisci

Datum objave

12.09.2018 09:57

Zadnja sprememba

12.09.2018 06:29

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam