Jože Dular - pesnik, pisatelj

Jože Dular je imel veliko odlik, pa vendar se je najbolj predstavil s pisanjem. V dijaških letih je v Mentorju objavljal svoje pesmi in kratko prozo pod psevdonimom Mojmir Gorjanski. Prve pesmi, ki jih je kot dijak gimnazije objavil v Mentorju v šolskem letu 1931/1932, so: Slutnja, Glosa in Zimski rispet.1 Pod psevdonimom je tu objavljal vse do pesmi Nočno mesto2, pri kateri je bil naveden z obema imenoma. V tem literarnem glasilu je zadnjič objavil v šolskem letu 1938/39.  Pred 2. svetovno vojno in med njo je objavljal še v Vrtcu, Domu in svetu, Mladiki, Žaru, Naši zvezdi, Obisku, Družini, Slovenčevem koledarju, Koledarju Mohorjeve družbe in Kresu. Svoje prvo krajše prozno delo z naslovom Predpomlad je objavil v šolskem letu 1932/33 v dijaškem leposlovnem listu Žar.3 Prvo daljše prozno delo Študentje ob Krki je objavljal v Mentorju v šolskem letu 1937/38.4 Za Ljubljanski radio je spisal nekaj radijskih iger: Sredi dolenjskih goric (16. oktober 1937), Dolenjsko martinovanje (12. november 1938), Zelena bratovščina (23. september 1939).4