skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Proti Egiptu: Aleksandrija in Kairo

Nekaj dni pozneje so se Kuhar, Gabrovšek ter drugi slovenski potniki vkrcali na ladjo, ki je peljala begunce v Aleksandrijo. Ladja je odplula ob pol šestih popoldne, z njimi pa sta vozili še dve drugi večji ladji. Na ladji so po dolgem času lahko pošteno jedli. Vožnja do Aleksandrije v Egiptu je  minila brez večjih pretresov, kljub temu so se potniki zavedali, da so vseskozi v smrtni nevarnosti, saj so bile povsod na straži nemške in italijanske podmornice. Naleteli so le na dve italijanski letali, ki sta odmetavali bombe. Ker so bili med napadom skriti v trebuhu ladje, se niso počutili prijetno, pa so vseeno mirno čakali, če bi se kaj dogodilo. Pozno popoldne so pripluli pred aleksandrijsko luko. Sprejel jih je Egipčan v uniformi varuha harema in glavnega evnuha. Rekli so jim, da je zastopnik egiptovske vlade in da bo stražil ladjo preko noči, saj so Aleksandrijo že večkrat bombardirali. Potem so Egipčani v carinarnici neskončno zakomplicirali zadeve in Alojzij Kuhar je že mislil, da bo ostal brez kovčkov z dragocenimi slovenskimi knjigami in zemljevidi. Ko je nekdo le ugotovil, da ima diplomatski potni list, so se zadeve hitro uredile. Ves omotičen od teh silnih egipčanskih formalnosti je zadnji hip ulovil Gabrovška, ki je natovarjal na avtobus svoje kovčke in kovčke Malke Krek, njenega sina Aleša in gospodične Brede Ulčakar. Tokrat jih Egipčani niso razočarali, saj so ugotovili, da imajo res rezervirane sedeže na brzovlaku za Kairo. Pozno popoldne so prispeli v Kairo. Tu so preživeli osem dni, obiskali so tudi slovensko kolonijo, ki je štela nekaj tisoč ljudi. Kuhar je dobil o kairskih Slovencih take vtise: »Naši Slovenci … so polni hvale … V Kairu imajo svoje zatočišče spet pri naših šolskih sestrah, ki imajo svcoj dom v okraju Abdine (kraljevska palača) … Sestra Franka, iz Gorice, ki govori gladko kakih deset jezikov,… vodi ta paradiž za naše Slovence, kjer se pod njenim vodstvom zbirajo vsako nedeljo tudi mnogi drugi Slovenci iz mesta. Oče Evgen Stanet,117  frančiškan, … je duševni vodja te kolonije.«118  Pri sestrah sta Kuhar in Gabrovšek maševala vsak dan. V nedeljo jim je Gabrovšek govoril in s svojim govorom naredil na Slovence globok vtis.

 

Preberi več
Medtem so begunci izvedeli, da je tudi preostala jugoslovanska vlada na poti v Aleksandrijo. Na železniški postaji so poiskali člane jugoslovanske vlade in našli dr. Miho Kreka, ki se je tako spet srečal s svojo družino. Opazili so tudi Franca Snoja.119  Ministri so jim povedali, kako je bilo tačas v Beogradu in kako je prišlo do tako hitrega zloma.
Kuharju in Gabrovšku je zdaj šlo predvsem za to, da si uredita vse listine za potovanje v Palestino, ker nista zaupala vladi in sta hotela ostati na varnem. Medtem sta si ogledala še piramide, Heliopolis in kraj, kjer so še spomini na beg Jožefa in Marije v Egipt. Ko sta končno le dobila vizum za Palestino, sta 23. aprila odšla v Port Said. V Port Saidu so bili vsi nastanjeni na obali v lepem hotelu Palace. Tu sta spet maševala pri francoskih frančiškanih. 
 

_______

[117] Evgen Stanet (1876–1942), rojen kot Jurij Stanet v Vurbergu. Frančiškan je postal 1895, duhovnik 1901. V Kairo je prišel 1908 in postal prvi voditelj Društva sv. Cirila in Metoda, ki je skrbelo za prosveto med Slovenci v Kairu in za varstvo deklet pred nevarnostmi. Umrl je 1942 v Kairu.   

[118] Kuhar, Alojzij: Beg iz Beograda aprila 1941. Studia slovenica, Ljubljana-Washington, D.C. 1998, str. 75.

[119] Franc Snoj (1902–1962), vidni politik Slovenske ljudske stranke in gospodarstvenik. Kot minister brez listnice je sodeloval v treh jugoslovanskih vladah. Emigriral je v ZDA, se nato vrnil ter v sodelovanju s partizani in ob privolitvi Tita skušal prepričati domobrance, naj prestopijo na partizansko stran in se uprejo okupatorju.

Kazalo

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Miroslav Osojnik

Ključne besede

Kuhar, Alojz, Rodbina Kuhar, SLOVENSKI DUHOVNIKI, POLITIKI, BIOGRAFIJA, UREDNIKI, ZNAMENITE OSEBNOSTI

Datum objave

30.12.2019 11:12

Zadnja sprememba

19.12.2019 11:16

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam