Rojen v Gabrjah pri Moravčah, začel s fotografijo v znanem dunajskem ateljeju Pokorny, imel atelje v Moravčah, od 1896 v Ljubljani na Kolodvorski ulici in podružnico v Wolfovi ulici (sedaj Knafljev prehod), ki ga je kasneje prevzel fotograf Franc Kunc. Rovšek je bil mojster za razne tehnike, predvsem za skupinski portret v velikem formatu. Ohranjenih je veliko njegovih vizitnih in kabinetnih portretov. Zaslovel je ko začetnik slovenske kinematografije, vendar je izjemno velik tudi njegov fotografski opus. Z uspešnim delom je nadaljeval tudi po prvi svetovni vojni, v kateri je sodeloval kot vojno fotograf na soški fronti.