Zemljevid

David Bandelj se je rodil leta 1978 v Gorici. Diplomiral je in kasneje doktoriral iz primerjalne književnosti in literarne teorije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Živi v Gorici in je oče treh otrok. Opustil je začeto akademsko kariero in se od tedaj preživlja z glasbo, literarno kritiko in pisanjem, občasno s poučevanjem in raziskovanjem. Objavil je tri zbirke pesmi: Klic iz nadzemlja (2000), Razprti svetovi (2006) in Odhod (2012), zbirko esejev Razbiranja žarišča (2008), znanstveno monografijo o dnevniku v literaturi z naslovom V iskanju jaza. Teorija in praksa dnevniške književnosti (2013) in uredil antologijo poezije Slovencev v Italiji z naslovom Rod lepe Vide (2009). Svoje pesmi je prebiral na lokalnih in mednarodnih festivalih in prejel tudi nekaj nagrad, med drugim prvo nagrado za poezijo na četrtem mednarodnem dvojezičnem literarnem natečaju v Pliberku leta 2013 in prvo nagrado na Pesniškem turnirju založbe Pivec leta 2014.

MISEL:

"[…] Lahko pa nam šola in družina začenjata privzgajati zavest jezika kot vrednote. To implicira trdo delo na sporazumevanju, osebni in medosebni rasti, pravilnosti jezika in nenazadnje gojenju domačega narečja. Polifonijo jezika (in jezikov) lahko priznavamo in gojimo le, ko smo zasidrani v primarnem jeziku, ki je lahko resnično novi pojem domovine v 21. stoletju."

iz Razbiranja žarišča (2008)

David Bandelj