Zemljevid  

Dajnkovo temeljno delo je slovnica Lehrbuch der Windischen Sprache (Učbenik slovenskega jezika) iz leta 1824. Namenjena je bila Nemcem za učenje slovenščine in Slovencem za izpopolnjevanje jezikovnega znanja.

Preberi več

Dajnkov program je bil normiranje vzhodnoštajerskega deželnega jezika v slovnici, prevod ali priredba najpomembnejših cerkvenih besedil v novo oblikovan knjižni jezik, priprava abecednikov in učbenikov, skrb za strokovno in poljudno-strokovno literaturo, prevajanje leposlovja in samostojno literarno ustvarjanje v vzhodnoštajerskem knjižnem jeziku in novi pisavi - dajnčici.

V svoji slovnici je Dajnko oblikoval norme in predpise za vzhodnoštajerski knjižni jezik ter uvedel nov črkopis - dajnčico. Namesto znakov bohoričice je uvedel nov način zapisovanja sičnikov in šumnikov. Za šumnike (č, š, ž) je uvedel posebne znake, sičnikom pa dodelil črke c, z, s. Poleg tega je uvedel tudi znaka za nj in za vzhodnoštajerski glas ü, ki pa ju je po letu 1829 nehal uporabljati. Od 1824 naprej so vse Dajnkove knjige pisane v dajnčici. Vsaka ima predgovor, katerega namen je poučiti bralca o novih pismenkah (teh je bilo naprej 8, pozneje pa 6).

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Avtor besedila

Melita Zmazek

Kontaktne osebe

Melita Zmazek

Ključne besede

Dajnko, Peter, DOMOZNANSKE ZBIRKE, SLOVENSKA LITERARNA ZGODOVINA

Datum objave

05.03.2009 16:54

Zadnja sprememba

09.10.2018 10:12

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam