skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Düsevni liszt (1922-1941)

DÜSEVNI LISZT, prekmurski evangeličanski mesečnik, ki je skupaj z Evangeličanskim kalendarijem opravljal versko-vzgojno in kulturno delo med prekmurskimi evangeličani, je začel izhajati 20. decembra 1922 pod odgovornim urednikom Adamom Lutharjem. Kasneje sta mesečnik urejala še Janoš Flisar in Štefan Kovač. Preberi več
Poleg prispevkov o cerkvenih in konfesionalnih zadevah je mesečnik obsegal tudi splošno kulturne, zgodovinske zapise in leposlovje. Med opaznejšimi zapisi je nedvomno prevod  Janoša Kardoša znamenitega epa Toldi madžarskega romantičnega ustvarjalca Jánosa Aranyija in pa predstavitve pomembnejših prekmurskih evangeličanskih mož pod naslovom Prejkmurja znameniti evangeličanski moužje.
Duševni list je bil ves čas pisan v prekmurščini, do konca leta 1931 v madžarskem črkopisu, nakar ga je zamenjala gajica, vendar le do 20. aprila 1941, ko je bil ponovno uveden madžarski črkopis. Toda ob izteku tega letnika je izdajatelj mesečnik ukinil (20. maja 1941), uredništvo pa je napovedalo njegovo združitev z madžarskim tednikom Harangszó.

Literatura:
Just, Franci: Med verzuško in pesmijo: poezija Prekmurja v prvi polovici 20. stoletja. Murska Sobota: Franc-Franc, 2000.
Kuzmič, Franc: Bibliografija prekmurskih tiskov: 1920-1998. Ljubljana: ZRC SAZU, Založba ZRC, 1999.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam