Zemljevid  

Cvelbarjeva pričevanja o vojni

Poleg Cvelbarjevih dnevniških zapiskov so se ohranila tudi njegova pisma, dopisnice in razglednice, ki jih je pošiljal svojim prijateljem in znancem s tirolske fronte. V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto, v Posebnih zbirkah Boga Komelja, hranimo delček te dragocene Cvelbarjeve zapuščine, ki priča o njegovi prisotnosti v strašni moriji 20. stoletja. Preberi več
Tako kot njegovi dnevnik in risbe tudi pisanje različnim naslovnikom odraža stanje v resničnem življenju: »riše vojake, razne prizore in krajine, da bi z njimi zastrl domače podobe, ki jih ne more pozabiti. Zato tudi toži o mrki alpski lepoti, ki se mu upira.« (cit. F. Koblar, Jože Cvelbar, Izbrano delo, str. 23). Slutnja smrti prevlada nad vsem.

V novomeški knjižnici hranimo med drugim zbirko njegovih »vojnih« pisem, dopisnic in razglednic Tinki Dinacher, prijateljici iz rane mladosti. Prav tako pretresljiva so njegova pisma nekdanjemu profesorju risanja na novomeški gimnaziji, Josipu Germu (1869 – 1950).

Informacije

Kontaktne osebe

Darja Peperko Golob

Ključne besede

Cvelbar, Jože, PISMA, SOŠKA FRONTA 1915-1917, SVETOVNA VOJNA 1914-1918

Datum objave

22.12.2011 14:03

Zadnja sprememba

30.12.2011 11:43

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam