Zemljevid  
Črešnjevec Preberi več
Od kod ime Črešnjevec?
Vas Črešnjevec  je dobila ime po češnjah (po domače: črešnjah), ki so jih zlasti v preteklosti množično gojili. To je bil kraj, za katerega so dejali, da je bil eldorado za češnje.
Od kod ima Črešnjevec ime Šrajfendu?
Pred mnogimi leti je v vaško drago, ki ji danes pravijo vrtača, padel konj. Črešnjevčani so bili usmiljenega srca in so se odločili, da konju pomagajo. Na vse načine so ga poskušali rešiti, a ni šlo. Pa se je nekdo od vaščanov domislil in dejal: Na šrajf ga bomo izvlekli (bezgov vijak). Izdelali so zadostno število vijakov in konja zvlekli iz jame. Od takrat pravijo Črešnjevčanom šrajfarji, Črešnjevcu pa Šrajfendu (du – dol). Takrat je nastala tudi zbadljivka za Črešnjevčane: Šrajfendu, kaj si ju – konjska glava i – ha – ha, ni b'la dobro kuhana.  Šola Črešnjevec
Leta 1883 so se vaščani štirih vasi Cerovec, Črešnjevec, Krvavčji Vrh in Hrib začeli dogovarjati o zidavi šole, ki je bila dokončno zgrajena deset let pozneje leta 1893. Šola Črešnjevec pa ne stoji v vasi Črešnjevec, po kateri je nosila ime, temveč na Cerovcu, in sicer zato, ker so se vaščani Črešnjevca in Krvavčjega Vrha prerekali in želeli šolo vsak v svoji vasi. Končno so se zedinili in postavili šolo na Cerovcu, ki je nekako na sredi med obema vasema. Nauk: Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima.
Kako so Črešnjevčani jazbeca lovili
Neko jesen so Črešnjevčani opazili, da jim na njivah nekdo krade debelačo. Slišali so, da jazbeci najraje kradejo koruzo, in tako so sklenili, da ga bodo ujeli, pa čeprav ga še nikoli niso videli.Odpravijo se na njivo, opazujejo in kar naenkrat iz jame pokuka krt. Ujamejo ga in izrečejo najhujšo kazen: Živega ga bomo zakopali. Izkopljejo jamo in krta živega zagrebejo vanjo.Od takrat je minilo že kar nekaj časa, a Črešnjevčani se še danes čudijo, kako je mogoče, da jim jazbec še zmerom krade debelačo, ko so ga njihovi dedje že zdavnaj živega pokopali.

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam