skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Na pokopališču v Cirkulanah je urejeno spominsko obeležje s spominsko ploščo iz leta 1917.

Preberi več
Spominska plošča iz črnega marmorja je pritrjena v manjši zid v obliki podkve. Na njej je vklesanih 42 imen padlih iz naselij Sv. Barbara (Cirkulane), Gruškovec, Gradišča, Sv. Elizabeta (Pohorje), Slatina, Okič.  Napis se glasi: "V spomin nekdanjim učencem, junakom, ki so padli v svetovni vojni 1914-1917 v boju proti sovražniku naše domovine."

Izdelavo spominske plošče je še med vojno naročil domači  šolski upravitelj Anton Ogorelec, odkrita pa je bila 17. avgusta 1917 ob praznovanju rojstnega dne cesarja Karla I. Do prevrata je bila pritrjena na šolsko poslopje, pozneje pa so jo prestavili na zid mrtvašnice na pokopališču v Cirkulanah. Po porušitvi mrliške vežice so uredili današnje obeležje.
 
Ker je bila spominska plošča postavljena še med vojno, so podatki na njej nepopolni. Manjkajoče  podatke o padlih in pogrešanih je zbral in objavil mag. Martin Prašnički, avtor več objav s tematiko žrtev prve in druge svetovne vojne, med njimi knjig Prikrivana resnica, Vojni luzerji 1914-1918 in Žrtve svetovnih vojn z območja Cirkulan
O Cirkulanah v veliki vojni je za Kamro pripravil tudi zgodbo Barbarčani v veliki vojni.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Mira Petrovič

Datum objave

18.11.2014 14:59

Zadnja sprememba

15.01.2019 12:41

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam