Čigavo ime nosi ulica v Novem mestu? IV. del

V letošnjem letu smo pripravili četrti in s tem zadnji sklop prispevkov, ki je zajet v štiri digitalne zbirke »Čigavo ime nosi ulica v Novem mestu«.

Preberi več
Zaradi skopih biografskih podatkov nismo posebej predstavili Dilančeve ulice, ki poteka v starem mestnem jedru od Glavnega trga do Šolske ulice. Ulica nosi ime po nekdanjem uglednem meščanu Frideriku Dilancu, ki je leta 1687 po naročilu svoje matere Felicite ustanovil sklad v korist dveh novomeških nevest. Prav tako nismo podobneje predstavili Medičeve ulice, ki se nahaja v soseski Bršljin in nosi ime po Ivanu Medicu (1894-1950), podjetniku in ustanovitelju Industrije perila Novo mesto, predhodnice kasnejše tovarne Labod in tudi ne Gubčeve ulice, ki poteka v soseski Grm in je ime dobila v spomin na kmečke upore in Matijo Gubca ter po njem imenovano Gubčevo brigado.
Biografska gesla osebnosti, po katerih so poimenovane novomeške ulice, so na voljo tudi v Dolenjskem biografskem leksikonu – Bioleksu, do katerega lahko dostopate preko spletnega portala  Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto (nm.sik.si). Posamezni prispevki oziroma biografska gesla so bili od leta 2008 do leta 2015 mesečno objavljeni v lokalnem brezplačniku Novi Medij.