skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Cesarsko-kraljevi polk poljskih havbic št.22

Leopold Bergles se je rodil 15.11.1888 v Kostrivnici, v okraju Ptuj-okolica. Kot topničar je na strani avstroogrske vojske služil 10 let, 5 mesecev in 18 dni. Udeležil se je vojne proti Rusiji in Italji, kjer je bil tudi ranjen. Za svojo hrabrost je bil odlikovan s srebrno medaljo za hrabrost II. stopnje. Bil je upravičen, da nosi Karlov četni križ, vojaški službeni znak III. stopnje in srebrno medaljo za hrabrost II. stopnje. Preberi več
O odlikovanjih priča odpustnica za izstop in vojaške službe z dne 25. februarja 1918, ki je prevedena iz nemškega jezika. Iz odpustnice lahko ugotovimo, da je vojaško službo nastopil predvidoma 20.9.1907 in izstopil dne 8.2.1918. Iz besedila lahko sklepamo tudi, da je bil udeležen na fronti v Galiciji in na Soški fronti. Iz dveh ohranjenih razglednic je razvidno, da je bil v času 1. svetovne vojne že poročen in sicer z Jožefino Bergles, roj. Lešnik. Usoda jima je namenila, da sta po končani prvi svetovni vojni uživala le še eno leto in tri mesece skupne sreče. Po pripovedovanju svojcev sta žena in sin umrla pri porodu 13.5.1919. Leopold Bergles je bil po poklicu trgovec je bil vse do leta 1946 lastnik trgovine z mešanim blagom in pošte. Tako je pomembno vplival na razvoj vasi Sedlarjevo. Bil je tudi župan takratne občine Sedlarjevo. Z drugo ženo Marijo Lah iz Zgornjega Gabrnika sta ustvarila družino z enajstimi otroki. Po pripovedovanju svojcev so mu predstavniki OZNE leta 1946 zaplenili vse premoženje (trgovino, vsa odlikovanja in sabljo) in ga 20.1.1946 odpeljali v Celjski stari pisker. Po zaslišanjih pa je bil zaprt tudi na Teharju pri Celju, do junija 1946, ko je bil obsojen s sodbo o političnem delovanju na 5 let zapora. Svojci pripovedujejo, da je bil dan pred smrtjo povsem zdrav, čeprav je arhivu Republike Slovenije v na seznamu političnih zapornikov navedeno, da je umrl zaradi pljučnice. Umrl je 14.5.1949. Pogreba v domačem kraju niso dovolili, tako da je bil pokopan v Mariboru. Kasneje so ga premestili v domači kraj. Predmete in fotografije je prispevala Danica Ivanc, vnukinja. Pri nastajanju in potrjevanju zgodovinskih dejstev sodelovala Ana Brglez poročena Kunej.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam