skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Cerkev na Muljavi in ostanki rimske vile

Na Muljavi je pomembna gotska cerkev Marjinega vnebovzetja iz prve polovice 15. stoletja s freskami Janeza Ljubljanskega in imenitnim zlatim baročnim oltarjem, ki je delo ljubljanskega rezbarja Jerneja Plumbergerja iz leta 1674.  Pozlatila  in poslikala pa sta ga Jakob Monhardt in Anton Schernaitsch iz Višnje Gore. Cerkev je prvič omenjena v turjaškem urbarju iz leta 1463. Leta 1475 je doživela velik turški napad, ki je večkrat omenjen v literaturi. Med arheološkimi raziskavami so odkrili, da je bila prva cerkev na tem mestu majhna romanska zgradba, ki so jo kasneje nadomestili z gotskim prezbiterijem.

Preberi več

Vila rustica
Prvo sled naseljenosti Muljave so vse do odkritja »ville rustice« kazali grobovi ob muljavski cerkvi, ki segajo v čas med letoma 800 in 1000. Arheološka izkopavanja, ki so se izvajala v sklopu izgradnje poslovilnega objekta, pa kažejo, da sami začetki naseljenosti segajo veliko dlje. V bližini cerkve so odkrili ostanke ville rustice – rimske podeželske vile in v njej 159 rimskih novcev iz obdobja od 306 do 307 n.št. Rimska vila je bila v obdobju antičnega Rima neke vrste kmečka hiša, z ločenim gospodarskim poslopjem. Hiša je imela najverjetneje tri prostore: predverje, sobo in prostor za hipokavst (rimska naprava za ogrevanje s toplim zrakom). Pri izgradnji nove mrliške vežice so ostanke »ville rustice« ohranili in vkomponirali v zunanjo ureditev, okoli poslovilne vežice. 

Fotogalerija

Informacije

Avtor besedila

Urška Emeršič

Kontaktne osebe

Urška Emeršič

Ključne besede

Muljava, CERKEV

Datum objave

29.09.2016 14:53

Zadnja sprememba

27.09.2016 11:35

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam