skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Celjani so jih poznali

Razstava, ki jo je pod tem naslovom zasnovala Tatjana Badovinac, kustosinja Pokrajinskega muzeja Celje, je nastala ob sodelovanju treh celjskih kulturnih zavodov: Zgodovinskega arhiva Celje, Osrednje knjižnice Celje in muzeja. Vsaka od teh institucij je prispevala del ohranjenega materialnega spomina, ki je potem na razstavi dokumentiral življenje in delo sedemnajstih osebnosti. Vsaka od njih je na svojem področju in v svojem času zaznamovala življenjski utrip mesta ali širšega območja. Portretnim upodobitvam županov, poslancev, obrtnikov itd. so bili dodani še številni osebni predmeti in dokumenti, ki so omogočali vpogled v zasebno in javno podobo določene osebnosti.

Preberi več
Avtorica razstave je ob zbiranju eksponatov ponovno ugotavljala, da je zgodovinski spomin na starejša obdobja celjskega prostora zelo pomanjkljiv. Največje »zasluge« pri tem pripadajo globokim zgodovinskim spremembam, ki so naš prostor zaznamovale zlasti v minulem stoletju. Konec prve svetovne vojne in propad Avstro – Ogrske monarhije sta pomenila konec nemške prevlade v Celju, prvo jugoslovansko državo pa je nasilno prekinila nemška okupacija. Obdobje komunizma je dokončno opravilo s »starim celjskim meščanstvom« in tudi odnos do preteklosti postavilo v popolnoma novo luč.  Vsako novo obdobje je bilo do preteklega praviloma neprijazno, zato so se v »institucijah zgodovinskega spomina« praviloma ohranili le fragmenti bogate preteklosti. Tako se je nabralo materiala za sedemnajst osebnosti, ki jih je avtorica razdelila v tri sklope. V prvega je razvrstila osebe, ki so kot predstavniki različnih parlamentarnih teles ali zavedni Slovenci v svojem času odigrali pomembno družbeno vlogo. Drugi sklop je namenila županom, v tretjem pa predstavila nekaj pomembnih celjskih meščanov, ki so bili do sedaj manj znani in jih bo z veseljem v svoj nabor vključil tudi Celjski biografski leksikon. Razstavo je pospremil tudi katalog.

Vir: Tatjana Badovinac, Janko Germadnik, Branko Goropevšek; Celjani so jih poznali; Pokrajinski muzej Celje, Celje2010.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

družba
politika

Kontaktne osebe

Robert Ožura

Ključne besede

ZNAMENITE OSEBNOSTI

Datum objave

25.03.2011 00:00

Zadnja sprememba

21.02.2018 06:59

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam