Častni člani Narodne čitalnice v Kranju

Narodna čitalnica v Kranju je svoja prvotna pravila oblikovala po pravilih ljubljanske Narodne čitalnice; vlada jih je potrdila 16. decembra 1862. Preberi več
Svoja pravila je kranjska Narodna čitalnica najprej spremenila leta 1867 in nato ponovno v letih 1884, 1907 in 1912. V Narodno čitalnico so bili včlanjeni pravi člani, ki so bili domači in zunanji ter častni člani. Častni člani Narodne čitalnice v Kranju so bili: škof v Djakovu Josip Juraj Strossmayer, zdravnik dr. Janez Bleiweis, pravnik dr. Janez Mencinger, svetnik Karel Šavnik, trgovec Ferdinand Pollak, podjetnik Vinko Majdič, zdravnik dr. Edvard Šavnik, pisatelj dr. Ivan Tavčar, župan Kranja Ciril Pirc, zborovodja Vilko Rus in tovarnar Makso Fock.

mag. Marjana Žibert

Ključne besede

Bleiweis, Janez, častni člani, Fock, Makso, Kranj, Majdič, Vinko, Mencinger, Janez, Narodna čitalnica v Kranju, Pirc, Ciril, Pollak, Ferdinand, Rus, Vilko, Strossmayer, Josip Juraj, Šavnik, Edvard, Šavnik, Karel, Tavčar, Ivan