skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Bralna kultura pred nastankom čitalnice

V času Metternichovega absolutizma (1835-1848) je bilo kulturno in politično dogajanje omejeno. Šele z odpravo absolutizma se je v slovenski javnosti razgibalo narodno življenje. Živahno je postalo predvsem društveno življenje Slovencev. Z vso vnemo so nastopile in razgibale narod umetnost, znanost, šolstvo in telovadna spretnost. Narodno zavedni Slovenci so začeli ustanavljati slovenska društva. Osnovali so jih po večjih slovenskih mestih, trgih in manjših upravnih središčih. V njih pa so se shajali predvsem pripadniki meščanskih krogov. Preberi več
Predvsem je rasel pomen slovenskega jezika v javnem življenju. Leta 1843 so v Ljubljani začele izhajati Bleiweisove Kmetijske in rokodelske novice, ki so izhajale do leta 1902. Kot edini časnik v slovenskem jeziku so s širjenjem kulturnih in političnih novic odigrale v naslednjih desetletjih pomembno vlogo v slovenskem kulturnem in političnem življenju. Največ naročnikov Novic je bilo na Kranjskem (621), sledili so naročniki Slovenske Štajerske (187), Primorske (174) in Slovenske Koroške (48). Na Kranjskem je bilo največ naročnikov iz sodnega okraja Ljubljana mesto (118) in Ljubljana (59). Litijski sodni okraj je s 26 naročniki zasedel sedmo mesto po številu naročnikov na Kranjskem. 

Med naročniki Novic litijsko-šmarskega območja leta 1845 so bili Burger Jožef, tehant (dekan) v Šmartnem pri Litiji; Čuden Pavel, duhovnik na Savi; Glazer Jožef, c.k. zdravnik in posestnik v Šmartnem pri Litiji; Jaklič Janez, usnjar v Šmartnem pri Litiji; Jaklič Jožef, kmetovalec v Šmartnem pri Litiji; Kančnik Leopold, učitelj na Vačah; Kobler Franc, čolnar in posestnik v Litiji; Koprivnikar Jožef, brodniški mojster v Šmartnem pri Litiji; Kristan Matevž, duhovnik na Vačah; Mulhar Jakob,  kaplan na Vačah; Mušic Jožef, duhovnik podfare v Hotiču; Orešnik Jožef, kaplan v Šmartnem pri Litiji; Ravnikar Janez, kupec v Šmartnem pri Litiji; Slivnik Primož, duhovnik na sv. Gori blizu Vač. 

Erna Jurič, Knjižnica Litija

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kontaktne osebe

Andreja Štuhec

Ključne besede

Narodna čitalnica, Šmartno pri Litiji

Datum objave

07.01.2013 14:56

Zadnja sprememba

16.01.2013 09:37

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam