skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Božidar Čeh - Življenje v nekdanji bolnici KID

Vsebino dokumenta predstavlja zgodba z naslovom Življenje v nekdanji bolnici Kranjske industrijske družbe, ki jo je napisal Božidar Čeh.

Preberi več

Božidar Čeh, starejši sin tovarniškega zdravnika Milana Čeha, je odraščal v bolnišnici Kranjske industrijske družbe na Javorniku v času med obema vojnama in drugo svetovno vojno. V prispevku slikovito opiše stavbo bolnišnice z bližnjo okolico in svoje spomine na življenje v njej. Obudi tudi spomine na zaposlene zdravnike in drugo osebje ter življenje družine Čeh v bolnišnici, kjer so imeli stanovanje. Zgodbo zaključi z letom 1948, ko so na Plavžu zgradili novo bolnico. Leta 1950 se je družina Čeh preselila v stavbo pokojninskega zavoda na Stari Savi in kasneje v novozgrajeno hišo v centru Jesenic. Dokument vsebuje tudi fotografije dr. Milana Čeha, bolnice Kranjske industrijske družbe (hrani Gornjesavski muzej Jesenice), negovalnih sester Katre in Rozke z avtorjem leta 1940 (last Božidar Čeh), bolničarja Ivana Saksida pri rentgenskem aparatu (hrani Gornjesavski muzej Jesenice) in fotografijo direktorja bolnice dr. Viljema Schwaba (hrani Gornjesavski muzej Jesenice).

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Nataša Kokošinek

Kontaktne osebe

Nataša Kokošinek

Ključne besede

DOMOZNANSTVO, ETNOLOGIJA, krajevna zgodovina, Jesenice

Datum objave

31.10.2018 09:30

Zadnja sprememba

31.10.2018 08:32

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam