skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  
Borovnica je danes samostojna občina, sestavlja jo dvanajst naselij. Poleg zanimive zgodovine, povezane z železnico, močvirnatim svetom Ljubljanskega barja in bistriškim samostanom, prebivalci cenijo tudi slikovito naravo, ki z vseh strani obkroža dolino. Najhitrejšo in eno najpomembnejših povezav kotline s slovenskim glavnim mestom jim še danes omogoča ravno železna cesta. Preberi več

Pred tisočletji je Borovniško kotlino prekrivalo jezero, kar še danes daje poseben čar svetu na robu Ljubljanskega barja. Z ostalih treh strani jo obkrožajo hribi. Na njihovih obronkih in planotah so zrasla manjša naselja, v središču največjega kraja občine pa stojijo najpomembnejše ustanove, ki prebivalcem omogočajo zadovoljevanje osnovnih življenjskih potreb. V dolini stojijo osnovna in glasbena šola, vrtec, pošta, banka, knjižnica, zdravstveni dom z lekarno, trgovine, železniška in avtobusna postaja ...

Domačini poleg udejstvovanja v različnih društvih radi zahajajo tudi v naravo. Po obronkih in planotah je veliko sprehajalnih poti, ena najbolj priljubljenih točk v vseh letnih časih pa je soteska Pekel s slikovitimi slapovi, zanimivimi rastlinami, živalmi, kameninami ... Nič manj privlačno ni še danes skrivnostno Barje, na katerem borovniški pridelovalci skrbijo za največje slovenske nasade ameriških borovnic. 

Še vedno veliko pozornost vzbujajo ostanki nekdanje železnice. Vsakemu obiskovalcu doline pogled obstane na še ohranjenem stebru viadukta in na Jelenovem viaduktu. Ljubitelji železnice se radi sprehodijo tudi do čuvajnice 666, ki stoji na stari progi, leta 2007 pa jo je ob pomoči občine obnovilo Zgodovinsko društvo Borovnica. 

Mnogi, predvsem starejši prebivalci doline, še danes podoživljajo dogodke izpred desetletij, povezane predvsem z gradnjo in rušitvijo veličastnega viadukta, ki je ime Borovnice ponesel v svet. Kljub temu da je zaradi njega kotlina preživljala veliko gorja, ga večina domačinov pogreša in nanj rada obuja spomine. Ko bi le stal še danes!

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

zgodovina

Kontaktne osebe

Simona Stražišar

Ključne besede

Borovnica, krajevna zgodovina, VIADUKTI, ŽELEZNICE

Datum objave

23.09.2012 23:05

Zadnja sprememba

15.11.2012 09:30

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam