Borlski most

Veliko oviro za uspešen razvoj so letovišču in širši okolici predstavljale slabe ceste in dotrajani mostovi na Ptuju, Ormožu, Borlu in Gorišnici, pa tudi slabe avtobusne povezave. Poseben problem je bilo tudi pomanjkanje povezave med Ptujem in Borlom ob nedeljah, ko bi marsikdo z veseljem odšel na Borl, a ni imel povezave. Za vzpostavitev take povezave so si seveda zelo prizadevali tudi v gostišču Borl.

Preberi več
Stari leseni most čez Dravo na Borlu je sčasoma dotrajal, zato so v 70-ih letih prejšnjega stoletja pričeli načrtovati izgradnjo novega mostu iz prednapetega betona. Dela so stekla v začetku leta 1978, vendar se je kmalu izkazalo, da to ni bilo dovolj hitro. Stari most je namreč začel hitro popuščati, zato so ga morali najprej delno, potem pa v celoti zapreti za promet z vozili.
Kako nevaren je bil most v resnici, se je pokazalo 28. februarja ponoči, ko je deroča voda odtrgala in odnesla 16 m lesene konstrukcije mostu. Življenje na levem in desnem bregu Drave je bilo zdaj dokončno razdvojeno in je v naslednji mesecih s težavo potekalo po dolgih obvoznicah; čez Dravo je pričel voziti brod, ki je prevažal pešce, kolesarje in mopediste.
Novi most je bil dograjen skladno z načrti še v istem letu, namenu so ga slovesno predali ob dnevu republike 28. novembra 1978.

Literatura.
Mira Petrovič: Drava ga je odnesla: zanimivosti iz zgodovine Borla. V: Novice za člane Društva za oživitev gradu Borl, letn. 5, št. 2 (2012), str. 6-8