Bombni napadi na Novo mesto

Prvi bombni napad na Novo mesto se je zgodil na veliki petek, 11. aprila 1941. Okoli devete ure dopoldne je iz ljubljanske smeri priletelo devet nemških štuk. Prva bomba je eksplodirala na dvorišču ljudske šole, današnje Osnovne šole Center, druga pa je porušila sprednjo stran poslopja. Pri tem se je vžgala tudi municija, ki je bila naložena pred šolo. Stavba šole je gorela še naslednji dan, poškodovanih je bilo tudi nekaj sosednjih stavb. V sami šoli je poleg materialne škode napad terjal življenje petih ljudi, ki so se tisti čas nahajali v zgradbi. Po obnovi šole se je v njej nastanila italijanska vojaška bolnišnica. Konec aprila je namreč Novo mesto zasedla italijanska vojska in ga v začetku maja, ko je anektirala okupirani del Slovenije, vključila v Ljubljansko pokrajino.

ni slike