Zemljevid

Bistra je naselje, 4 km oddaljeno od Vrhnike, na robu Ljubljanskega barja. Ime je dobila po bistrem potoku Bistri, ki ima tu več kraških izvirov in se izliva v Ljubljanico.

Preberi več
Znana je po kartuziji Bistra, ki je bila v  13. stol. ustanovljena  kot tretja kartuzija na Slovenskem in je uspešno delovala ter širila svoja posestva. V 17. stol. so imeli menihi v njej tudi  šolo in knjižnico. Leta 1782 je bila razpuščena, posestvo je prevzela rodbina Galletovih, ki so poslopje prezidali v graščino. Lastniki so bili do konca druge svetovne vojne, ko je bila graščina nacionalizirana in od  leta 1951 je v njej Tehniški muzej Slovenije.

Ob gradu se razprostira park  z ribnikom, nad gradom pa poteka gozdna učna pot.

Nataša Oblak Japelj