Zemljevid  

Barica Marentič Požarnik

Ga. Barica je na dogodek prinesla družinsko poročno fotografijo iz medvojnega obdobja ter izbran sestavek iz zapiskov svoje matere. Preberi več
"Živo se spominjam tega dne, ker je prenehala preskrba z mlekom iz okolice. Zaradi otroka sem se napotila po Ižanski cesti proti Dernovškovi hiši (Ižanska 180), kjer smo dobivali mleko. Pri bivši mitnici so stale na cesti žične ovire in strojnice in grupa oboroženih italijanskih vojakov s čeladami na glavi je s puškami odganjala množico žena, ki so z dojenčki v naročjih ali v vozičkih in z malimi otroki zahtevale, da jih spuste preko ovire, da nabavijo mleko za jokajoče otroke. Kako so ti prizori zgledali na vseh blokih, si lahko vsakdo predstavlja, če pozna voljo mater, da zaščitijo svoje otroke. Žene so kričale in zmerjale vojake in zahtevale prost prehod. Na drugi strani prehoda so kmetice z mlekarskimi vozički nekaj časa gledale, nato pa se vračale domov. Šele opoldne so se ogorčene žene razšle po domovih in je dobro samo to, da vojaki niso razumeli slovensko in vsega, kar so jim ženske povedale. Smatram, da so bile to prve spontane demonstracije ljubljanskih žena." (Iz zapiskov Vere Marentič Novak) 

Fotogalerija

Informacije

Kategorije

zgodovina

Kontaktne osebe

Anja Frković Tršan

Ključne besede

druga svetovna vojna, LJUBLJANA, SPOMINI

Datum objave

07.08.2014 10:44

Zadnja sprememba

07.08.2014 10:51

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam