Maribor in Ljubljana (1921–1929)

Ko je bil Avgust  star že petnajst let, se je leta 1921 z enoletno zamudo zaradi neugodnih razmer po koncu vojne vpisal v prvi razred Državne klasične gimnazije v Mariboru10, kjer je postal gojenec dijaškega semenišča. Njegov sošolec je bil  med drugimi dr. Anton Trstenjak (1906–1996), kasnejši teolog, filozof in antropolog.11 Avgust je živel skromno in si že od tretjega razreda naprej pomagal z inštrukcijami. Da bi čim prej prišel do poklica in s tem do svojega kruha, je leta 1925 po četrtem razredu gimnazije in opravljeni mali maturi presedlal na  Državno tehniško  srednjo šolo Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev v Ljubljani, kjer se je vpisal v elektrotehniški odsek. Tudi tam se je ves čas šolanja večinoma vzdrževal z inštruiranjem in priložnostnim delom. Dne 12. junija 1929, star 23 let, je s prav dobrim uspehom opravil zaključni izpit.12