Avgust – ali pravilneje Avguštin – Kuhar se je rodil v četrtek, 23. avgusta 1906, v Kotljah, okraj Velikovec, na domačiji pri Prežihu na (zdaj)  Preškem Vrhu št. 12, ki so jo tedaj  imeli v najemu  njegovi starši, oče Ivan/Johan (1866–1944) in mati Marjeta, roj. Krautberger (1864–1948). Pri krstu v hotuljski cerkvi so mu nadeli ime po svetem Avguštinu, njegov god praznujemo 28. avgusta. Kakor je splošno v navadi, se ga je prijelo ime po domačiji: Prežihov Gustl. Bil je peti in najmlajši otrok v družini, ki se je nekajkrat selila. Tako se je najstarejši Lovro/Voranc (1893) rodil pri Kotniku v Podgori. Naslednji sin Alojzij/Lojz (1895) je privekal na svet na Miheljem (pri Mihevu) na Preškem Vrhu, hčerka Ana (1899) pa na domačiji Kogelnik na Koglu v Podgori. Od tam so se preselili k Prežihu, kjer sta se rodila najmlajša otroka Ivan/Anza (1904) in Avgust/Gustl (1906), hčerka Ana pa je tam umrla že leta 1905.7