skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Avgust Černigoj in Kosovelova knjižnica

Slikar in knjižnica.

Preberi več

Knjižnica je bila s Černigojem povezana. Nekdanja ravnateljica Kosovelove knjižnice Sežana Lučka Čehovin je v Černigoju prepoznala velikega umetnika. Z globokim človeškim čutom je dosegla, da je Avgust Černigoj zadnja leta svojega življenja preživel v Hotelu Maestoso, že dobro leto po njegovi smrti pa je bila v Lipici odprta galerija po zamisli Novega kolektivizma, v kateri lahko občudujemo stalno zbirko slikarjevih del.

"Černigojevo prijateljstvo z našo knjižnico je že večletno in ima dragocene sledove. Knjižnica je okrašena z njegovimi grafikami, Černigojeva so plakat in vabila, s katerimi knjižnica vabi na prireditve, naše knjige so opremljene s Černigojevim ekslibrisom in vsako leto nam za novo leto pokloni voščilnico, po kateri je knjižnica že znana po vsej Sloveniji.

Kadarkoli pride Černigoj v knjižnico, se ga razveselimo, saj nam tudi v temačnih dneh prinaša dobre volje in vedrega duha, pa tudi pikre besede niso redke, s katerimi nas včasih tudi zasluženo pokritizira. Skratka, čutimo, kot da je Černigoj naš, in sprejmemo njegove besede vedno kot dobronamerne.

Zanimivo je Černigoja opazovati, kako se zna vedno veseliti lepega, s kakšnim zanimanje pregleduje nove knjige, občuduje njihovo opremo, pa tudi rad bere. V Černigoju nikoli ni kančka zavisti in samoljublja. Nasprotno, zadovoljen je, če vidi kvalitetna dela mladih umetnikov /.../." (Čehovin, 1983)

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Magdalena Svetina Terčon

Ključne besede

Černigoj, Avgust, Kosovelova knjižnica Sežana, PROSLAVE, obletnice, RAZSTAVE

Datum objave

27.12.2019 14:50

Zadnja sprememba

27.12.2019 15:35

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam