Arhivski dokumenti rodbine Mayr

V Zgodovinskem arhivu Ljubljana, Enoti za Gorenjsko Kranj obsega arhivsko gradivo, pridobljeno od zasebnikov, manjši delež celotnega gradiva. O posameznikih in družinah so večinoma ohranjeni le drobci. Zapuščina družine Holchaker–Mayr spada med redke, po obsegu in vsebini bogatejše fonde, ki ponuja vpogled v vsakdanje življenje tipične premožne kranjske rodbine v obdobju afirmacije slovenskega meščanstva. Preberi več
Večji del zapuščine družine Holchaker–Mayr, ki obsega 23 škatel, je leta 1989 Zgodovinskemu arhivu Ljubljana izročil Boštjan Hladnik. Arhivsko gradivo je bilo shranjeno v Holchakerjevi hiši v Gregorčičevi ulici v Kranju. V zapuščini prevladujejo osebni dokumenti Jelce, njenega moža Franca in brata Mavrila (Rica) Mayrja, nastali večinoma v prvi polovici 20. stoletja. Šolska in učna spričevala, delovne knjižice, potni listi, osmrtnice, evidence dnevne porabe v gospodinjstvu, kuharski recepti, šolski zvezki, posetnice, kupoprodajne pogodbe, zemljiško knjižne listine, poslovni dokumenti, fotografije, razglednice, zlasti pa osebna korespondenca z bližnjimi sorodniki in prijatelji, sodijo med najbolj neposredne zgodovinske vire. Raziskovalcem omogočajo osvetliti podatke iz upravnih, cerkvenih in pravosodnih arhivskih fondov.

Besedilo je bilo objavljeno v razstavnem katalogu Kranjska rodbina Mayr v luči arhivskih dokumentov in muzejskih predmetov : razstava Gorenjskega muzeja in Zgodovinskega arhiva Ljubljana / Marija Kos, Monika Rogelj ; [prevod David Limon ; fotografije Tomaž Lauko, Tina Arh]. - Kranj : Gorenjski muzej ; Ljubljana : Zgodovinski arhiv, 2012.

družina Mayr, Kranj, RODBINE