Zemljevid  

Arhitektura severnega roba Goričkega prve polovice 20. stoletja

Pokrajinske tektonske značilnosti, vremenski pogoji, kot tudi dostopni materiali so se v preteklosti pri gradnji mnogo bolj upoštevali in to je oblikovalo značilno arhitekturno identiteto posamezne krajine. Arhitektura prekmurskega področja se od preostale Slovenije razlikuje tako po načinu gradnje, kot po uporabljenih materialih.

Preberi več
Značilna je predvsem uporaba ilovice kot osnovnega gradiva (butane hiše), veznega gradiva (cimprane hiše), surovine za omet (glinaj s slamo kot armaturo) ali pa kasneje kot gradivo za izdelavo zidakov (ciglov). Vse to je z zgodovinskega vidika zanimivo še danes, zaradi kvalitete in dostopnosti gradiv pa je ponovno aktualno tudi v sodobni gradnji objektov, ki se prilagajajo sodobnemu uporabniku. Z dokumentacijo in starimi ohranjenimi fotografijami se osredotočamo predvsem na stanovanjsko gradnjo, ki je najpogostejša vrsta gradnje še danes, obenem pa je prikazan tudi zanimiv postopek izdelovanja opek. Z vpogledom v preteklost ohranjamo pričevanja starih časov in način življenja naših prednikov za prihodnost. 
 
Zamisel: Simon Sever, lastnik fotografij: Mark Krenn, besedila: Andreja Benko
 

Fotogalerija

Informacije

Avtor besedila

Andrej Pavlič

Kontaktne osebe

Andrej Pavlič

Datum objave

19.11.2014 00:00

Zadnja sprememba

19.01.2019 17:09

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam