skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

"O velika noč! Zapihal je veter, vrtovi so vztrepetali in so vzbrsteli. Od vseh strani potrkava, od vseh holmov in hribov, in ves svet je pesem Ceste so bele in čiste, kakor umite; hiše se svetijo in se smejejo. Sonce je visoko in veliko, vse žarko nebo trepeče v njegovi luči."

Ivan Cankar, Moje življenje-Na peči

 

Preberi več

ŽIVLJENJE IN SMRT PETRA NOVLJANA

Pri Slovenski Matici (Anton Knezova knjižnica X) je leta 1903 izšla povest Življenje in smrt Petra Novljana.

 

KRIŽ NA GORI

Pri Slovenski Matici (Knezova knjižnica XI) je leta 1904 izšel tudi roman Križ na gori. Delo je simetrične zgradbe, zanj je značilen poetičen slog, pogosto je prisotna tema hrepenenja. Razpon simbola križa sega od trpljenja in brezizhodne žalosti do vsemogoče ljubezni in odrešitve. Podobno motiviko srečamo tudi  v Cankarjevih Tujcih.

 

HIŠA MARIJE POMOČNICE

Roman Hiša Marije Pomočnice je leta 1904 izšel pri  založniku Schwentnerju. V tem delu avtor doživeto opisuje pokvarjen svet malomeščanstva, pa tudi delavstva (prešuštvo, alkoholizem, krutost, sprevržena erotika). Tu se že srečamo s številnimi dekadentnimi prvinami. Je prvi slovenski roman, postavljen v evropski prostor na Dunaj. Cankar je doživel oster napad tedanje konservativne kritike češ, da je roman pornografija. Lahko si ogledate tudi Cankarjev rokopis romana Hiša Marije Pomočnice.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Nataša Oblak Japelj, Katja Gotvajn

Ključne besede

KOLEDAR, Ivan Cankar, prvotiski, Vrhnika, stare razglednice

Datum objave

04.12.2017 10:51

Zadnja sprememba

30.11.2017 10:35

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam