skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Anton Jurgec – Pramoverjakov Tunček se je iz ruskega ujetništva peš vrnil domov v Haloze.

Preberi več
Anton Jurgec – Pramoverjakov Tunček
Letnik 1887, rojen v Gruškovcu. Med vojno je bil ujet in je preživel več let v ujetništvu v Rusiji (Turkestan). Skupna doba, ki jo je preživel  v vojaški  službi v mirni dobi, med vojno in v ujetništvu, je znašala sedem let.
Triletni rok je Anton Jurgec služil v letih 1908-1911 v cesarsko-kraljevi  vojski. V svetovno vojno je bil vpoklican med prvimi in med prvimi tudi ujet nekje na severnem bojišču proti Rusom. Iz ujetništva se je vrnil peš šele leta 1920. Z družino je potem živel v domačem kraju in je slovel po družbeni aktivnosti, predvsem je bil znan kot dober pevec in govorec  ob različnih priložnostih. Dolga leta je pripravljal in po nedeljskih ranih mašah z okna Filmanove hiše pri cerkvi Sv. Barbare v Halozah prebiral uradna oznanila. Bil je kot lokalna radijska postaja. Njegova muzikalnost in družabnost se je prenesla na njegove potomce, ki so bili ali so še tudi odlični pevci, amaterski igralci, ali kako drugače javni delavci.

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Martin Prašnički

Kontaktne osebe

Mira Petrovič

Ključne besede

Cirkulane, SVETOVNA VOJNA 1914-1918

Datum objave

30.07.2013 12:01

Zadnja sprememba

15.01.2019 12:31

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam