Ana Toroš

Doc. dr. Ana Toroš je doma iz Goriških brd. Od leta 2005 je zaposlena na Fakulteti za humanistiko Univerze v Novi Gorici. Je dobra poznavalka pesniškega in prevajalskega opusa Alojza Gradnika, leta 2009 je doktorirala na temo Alojz Gradnik in romanski ter germanski svet. Kot prejemnica mednarodne raziskovalne štipendije CSIUT (Consorzio per lo Sviluppo Internazionale dell’Universit? degli Studi di Trieste) je v študijskem letu 2009/2010 na Univerzi v Trstu opravila znanstvenoraziskovalno delo o podobi Trsta in Tržaškega v slovenski in italijanski poeziji prve polovice 20. stoletja. Za to delo je leta 2011 prejela nagrado Urada Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Občasno se ji na papir zapišejo pesniški verzi, za katere je leta 2009 prejela nagrado na mednarodnem pesniškem natečaju Devinski grad 2009 (Concorso internazionale di Poesia Castello di Duino).