Aljoz Pirh, vojak prve svetovne vojne

Alojz Pirh je bil vojak v prvi svetovni vojni. Bil je dedek gospe Dominko Brede, ki nam je zaupala njegovo zgodbo. Preberi več
Pirh Alojz je  bil nezakonski sin mame Josipine Pirh  in očeta  graščaka iz Škrljevega pri Rakovniku. Rojen je bil  31. 10. 1893 v Ljubljani, živel pa je v Šentrupertu pri starih starših, ker je mama odšla na delo v Trst, kjer je bila gospodinja pri dveh družinah, nemški in italijanski. V šentrupert se je vrnila leta 1934 in živela pri sinu Aljozu.
V času prve svetovne vojne je bil Alojz Pirh vpoklican v avstro-ogrsko vojsko, v polk slovenskih fantov. 6. 2. 1916 je bil ranjen v desno roko v bitki pri Doberdobu. Sprva so ga namestili v bolnišnico v slovensko zaledje, ker pa je bil apoškodba roke huda, so ga kasneje premestili v vojaško bolnišnico na Dunaju. Po vojni je bil Alojz Pirh obrtnik krojač v Šentrupertu. Umrl je 29. 10. 1961.

Klementina Kolarek

Pirh, Alojz, SVETOVNA VOJNA 1914-1918