Ali je tu sonce svobode?

Po zaključku prve svetovne vojne in italijanski zasedbi primorskega ozemlja je Primorsko zapustilo približno 70 tisoč Slovencev in Hrvatov. Odšli so v evropske države in preko morja v Ameriko, največ pa v novonastalo Kraljevino SHS oziroma Jugoslavijo. Najbolj množični prihodi beguncev v Jugoslavijo so potekali v treh valih. V prvem valu so prihajali učitelji, izobraženci, uradniki, orožniki, voditelji kulturnih, političnih in gospodarskih društev, ki jih je italijanska oblast s prevzemom civilne oblasti odpustila. V drugem valu, konec dvajsetih let 20. stoletja, so prišli, zaradi vedno večjega fašističnega terorja in odkritega zatiranja slovenstva. V tretjem valu, sredi tridesetih let 20. stoletja, so prišli mlajši, zaradi upora proti fašističnemu nasilju.

Veliko Primorcev je prišlo tudi na Celjsko; tu so si ustvarili svoj novi dom, se medseboj povezovali, začeli so soustvarjati podobo družbenega in političnega življenja v mestu. Begunci s Primorske so na svoj prihod na celjsko opozorili že septembra 1919, ko so v Narodnem domu na pobudo kapetana Iva Sancina organizirali veliko zborovanje, kjer so izrazili veliko nezadovoljstvo glede italijanske zasedbe Primorske. Leta 1920 so Primorci ponovno opozorili na vprašanje italijanske zasedbe regenta Aleksandra, ki je bil takrat na obisku v Celju. Deklica iz tržaške okolice, mu je v imenu primorskih beguncev, podarila šopek s črnimi trakovi in napisi Trst – Gorica -Istra.