87. pehotni polk na bojnih poljih prve svetovne vojne leta 1915

Galicija

Večina 87. pehotnega polka – izjema je bil njegov IV. bataljon, ki je bil na Balkanu – leto 1915 dočakala v Karpatih. Januarska zima je bila tam izjemno ostra z velikimi količinami zapadlega snega in s strupeno mrzlim vetrom. Polk se je konec januarja udeležil bitke pri vasi Lipna, po njej pa je zavzel nove položaje v vzhodnih Beskidih, kjer so se februarja vneli novi boji z nasprotniki, ki so se odvijali mož na moža. Bojevanje so poleg snega in nizkih temperatur ovirale tudi ozebline, toda Rusi so bili premagani in prisiljeni v umik. Marca se je III. bataljon 87. pehotnega polka bojeval pri Cseresu in v treh dneh hudih bojev utrpel velike izgube; mnogi so takrat padli v rusko ujetništvo. Aprila je sledil pohod v vzhodno Galicijo in Lodomerijo, kjer so na črti Michalcze-Kolanki sredi julija napadli ruske položaje. Avgusta se je zgodila avstro-ogrska ofenziva na rusko mostišče pri vasi Czernelica. I. in II.  bataljonu 87. pehotnega polka je takrat uspel naskok na ruske strelske jarke, ki so jih v hudih bojih naglo zavzeli. Prav ta odločen prodor polka je odigral odločilno vlogo, da se je demonstrativni sunek sprevrgel v splošni napad, ki je stotnijam III. korpusa omogočil, da so še istega dne zavzele celotno rusko mostišče pri Czernelici in potisnile sovražnikove sile preko reke Dnjester. Polk si je v tej bitki prislužil pet zlatih medalj za hrabrost, zajel je približno tisoč ruskih vojakov ter mnogo orožja in opreme. Po bitki je polk štel 63 častnikov in 2.274 vojakov. Moštvo je po tej zmagi dobilo nekaj dni počitka, nato pa je bilo po ukazu vrhovnega poveljstva premeščeno na soško fronto, ki se je odprla, potem ko je 23. maja 1915 Italija napovedala vojno Avstro-Ogrski.