Zemljevid  

8. nadomestna stotnija 83. ces. - kralj. polka, ok. Dunaja, 1914

Vojaki na fotografiji so oboroženi s puško Mannlicher M 95. Nekateri vojaki spredaj (ležijo) imajo na cev puške nataknjen tudi vojaški bajonet, ki je sodil k puški. Preberi več
Puška Mannlicher M 1895 (slov. manlicherica) je bila osnovno strelno orožje avstroogrskega vojaka v prvi svet. vojni. Ime je dobila po svojem konstruktorju Ferdinandu Mannlicherju. Puško so izdelovali od leta 1895 v tovarni OE. W. G. STEYR (oznaka STEYR M95) in na Madžarskem v tovarni F. G. GY. v Budimpešti (oznaka Budapest M 95). Puško so glede na dolžino in način pritrditve jermena izdelovali v več izvedbah. Najpogostejša je bila pehotna izvedba dolžine 128,2 cm in teže 3,65 kg (Repetiergewehr M895), skrajšana izvedba – karabinka dolžine 100,5 cm in teže 3,13 kg, je bila namenjena konjenici, planincem, topničarjem … Kal: 8 mm, naboj 8 x 50R. Sprožilni mehanizem: premovlečni zaklep z blokiranjem spredaj. Največji doseg: približno 1950 metrov. Sistem polnjenja: 5- strelni škatlasti nabojnik. Med vojno so izdelali okrog 3,5 milijona pušk.
Karel Varga (na fotografiji je označen s križcem, stoji levo zgoraj v drugi vrsti) je bil rojen leta 1892 v Šalovcih. V vojaško službo je bil kot rezervist 83. pehotnega polka vpoklican novembra, leta 1914. Vsak avstro-ogrski polk je imel v nabornem okraju nadomestni bataljon, kjer so se urili vpoklicani vojaki. Povprečno na mesec ali na mesec in pol je nadomestni bataljon (sestavljen iz štirih nadomestnih stotnij) polku na bojišče pošiljal pohodni bataljon (Marschbatailon) oz. vojake iz rezerve. Vojaki in častniki so bili namenjeni za popolnitev v bojih razredčenega polka. Tudi 83. peh. polku se je primerilo, da je po boju od posameznega bataljona ostalo le nekaj mož.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam