skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

1914 - zdrs v veliko vojno

Prva svetovna vojna se je uradno pričela 28. julija 1914 z napadom avstro-ogrske vojske na Srbijo, povod za napad pa je bil uboj avstrijskega prestolonaslednika Ferdinanda v Sarajevu.

Preberi več
Vzroki za velik spopad so se kopičili v stremljenjih velikih sil že leta poprej: imperiji so hoteli osvojiti nova strateška ozemlja in širiti svoj geopolitični vpliv na nova območja kontinenta, pri tem pa so naleteli na medsebojna navzkrižja interesov, ki jih niso zmogli reševati drugače kot z orožjem. Avstro-ogrskemu napadu na Srbijo je sledil napad Nemčije na Rusijo in na Francijo, takoj zatem napoved vojne britanskega kraljestva Nemčiji, pa Avstrije Rusiji … Vojna vihra je potegnila za seboj Črno goro in Japonsko, jeseni pa še na strani Nemčije in Avstrije (centralne sile) Turčijo. Italija, ki je bila pred vojno še zaveznica Avstro – Ogrske, je tedaj razglasila nevtralnost, da bi si vzela čas za premislek, v kateri koaliciji se ji obeta največ najlaže dosegljivih koristi. Tako se je maja 1915 odločila za napad na prejšnjo zaveznico Avstrijo, kar je pomenilo tudi napad na slovenska ozemlja na Krasu in ob Soči. Evropa je gorela v plamenih in bobnela v gromu orožja že skoraj tri leta, ko so zavezniškim (antantnim) silam aprila 1917 priskočile na pomoč tudi Združene države Amerike.
Zaradi razsežnosti, na katerih so se odvijale vojaške operacije in zaradi sodelujočih armad vseh kontinentov se je te vojne prijelo ime VELIKA VOJNA. Vojni ples se je končal leta 1918 s porazom Nemčije in Avstro-Ogrske. Pogajanja in podpisovanja mirovnih pogodb so nato trajala do leta 1920. Čeprav je bila vojna končana, pa vzroki zanjo niso bili v celoti odpravljeni in porajala so se nova nasprotja, ki so čez 20 let vodila v naslednjo veliko vojno. Tako se je za veliko vojno 1914-1918 uveljavilo poimenovanje PRVA svetovna vojna, za naslednjo pa DRUGA .

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor besedila

Martin Prašnički

Kontaktne osebe

Mira Petrovič

Ključne besede

SVETOVNA VOJNA 1914-1918

Datum objave

26.07.2013 13:36

Zadnja sprememba

15.01.2019 12:28

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam