skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

140-letnica pod taktirko policijskega glasbenika Ivana Medveda

Po sedmih letih je vojaški glasbenik Anton Rojko leta 1996 predal taktirko policijskemu glasbeniku Ivanu Medvedu, ki je prvi godbeni korak kot trinajstleten fantič zakorakal prav z laškimi glasbeniki, in ji bil nato kapelnik skoraj trinajst let. Preberi več
V času njegovega delovanja, je bila leta 1998 ustanovljena bobnarska skupina, še posebej pa se je okrepilo sodelovanje z mažoretkami. »Skupne koreografije« so godbi omogočila vrhunske nastope, na katerih je v skupnem koraku na nastopilo preko osemdeset godbenikov, mažoretk in bobnarjev, snemanje dveh polurnih oddaj na TV Slovenija in izdajo samostojne kasete in zgoščenk ter njihov prodor v Evropo. Prepotovali so pravzaprav celotno Nemčijo, kjer so se udeležili prireditve Music parade. Dvakrat pa so se udeležili dunajskega godbenega festivala. Med vidnejše gostovanja sodijo tudi nastopi v Liechensteinu in na Hrvaškem.
A tudi v domačem Laškem so »mednarodno delovali«, saj so bili dvakrat gostitelji mednarodnega festivala godb v show programu. Da bi se predstavili čim številčnejši publiki, so v laškem zdravilišču začete novoletne koncerte preselili v dvorano Tri lilije. Na teh koncertih so se godbi priključili vrhunski solisti kot Nuša Derenda, Alenka Godec, Matjaž Mrak, Oto Pestner in glasbene skupine Okrogli muzikantje, Kvintet Dori, Modrijani in mnogi drugi.

Stalno se je povečevalo število članov in ob jubileju jih bilo kar šestinpetdeset , ki so na leto pripravili okrog osemdeset samostojnih nastopov. Godba se je namreč vsako leto okrepila z novimi mladimi glasbeniki, ki so prihajali iz domače laške glasbene šole. So pa izkušnje kapelnika Ivana Medveda kot poklicnega policijskega godbenika omogočile dostop do ene izmed največjih zbirk notnega gradiva za pihalni orkester. Ni pa ostalo brez odmeva osebno poznanstvo in prijateljstvo s skladatelji Vinkom Štruclom, Emilom Glavnikom in Vladimirjem Mustajbašičem, saj so posebej za laško godbo napisali oziroma aranžirali skladbi kot npr. koračnica Pivo in cvetje in Tam za laškim gričem.
V obravnavanem obdobju so številni godbeniki postali profesionalni glasbeniki, katerih zasluga je, da je godba dosegala izjemne glasbene rezultate, saj so z godbo največkrat nastopili kot solisti. Eden izmed prvih na tem področju je bil Franjo Maček, zaposlen v orkestru slovenske policije in član Alpskega kvinteta, profesor klarineta na Glasbeni šoli v Laškem

Nekaj sprememb se je zgodilo tudi na področju upravljanja društva. Leta 1998 je postal predsednik Gorazd Šetina iz laške pivovarne, godbene pokroviteljice. Leto kasneje je tajniška in računovodska opravila za godbo prevzela Andreja Knapič.
Izjemna podpora pokroviteljice je omogočila, da se je v tem obdobju vsako leto namenilo posebna sredstva za nakup novih inštrumentov, oblačil in notnega gradiva.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam