100-letnica rojstva Avgusta Černigoja v Kosovelovi knjižnici

Predstavitev priložnostnih znamk iz serije Umetnost v Kosovelovi knjižnici Sežana.

Preberi več

Ob obletnici Černigojevega rojstva sta bili v Kosovelovi knjižnici predstavljeni priložnostni znamki, žig in ovitek prvega dne. Razstavljene so bile umetnikove grafike in prikazani diapozitivi Aljoše Žerjala o Černigoju. Predstavili so tudi revijo Kras, posvečeno umetnikovi 100-letnici rojstva.

"Ni naključje, da je prav Kosovelova knjižnica v Sežani že pred dvema letoma dala pobudo Pošti Slovenije, da bi ob 100-letnici rojstva Avgusta Černigoja izdali priložnostne znamke. /.../

Oblikovalsko delo je bilo zaupano skupini Novi kolektivizem, ki so tudi avtorji postavitve stalne zbirke umetnikovih del v Lipici (več posterjev in razglednic).

Dve priložnostni znamki, poštni žig, ki bo v Ljubljani in Sežani, ter pisemska kuverta bo v javnosti 11. 9. 1998. Predstavitev znamk pa bo na predvečer uradnega izida, to je jutri ob 18. 30 v Kosovelovi knjižnici v Sežani. /.../

Tako motiva za znamki kot motiv na kuverti so iz zgodnjega, najznačilnejšega obdobja umetnikovega ustvarjanja. Motiv na prvi znamki nosi naslov Skulptura 'El', je rekonstrukcija objekta iz leta 1924, s prve konstruktivistične razstave v Ljubljani, ki je najverjetneje posvečena ruskemu konstruktivistu El Lisickemu. Rekonstrukcija je razstavljena v Černigojevi galeriji v Lipici. /.../

Druga znamka nosi naslov Bankir (Skopuh) in je kostumski osnutek, lepljenka in akvarel iz leta 1926 in ga hranijo v Gledališkem muzeju v Ljubljani. /.../

Kuverta je opremljena z umetnikovim Avtoportretom, lepljenka, barvni svinčnik iz leta 1926." (Čehovin, 1998, str. 8)

Ključne besede

Černigoj, Avgust, Kosovelova knjižnica Sežana, PROSLAVE, obletnice, RAZSTAVE, POŠTNE ZNAMKE, Priložnostne znamke in žigi