Zvon, vojni ujetnik št. 251, znova doma, 1986

Slučajni družinski obisk muzeja v Pazinu sredi Istre poleti 1984 mi je razkril, da tam visi več kot 40 let pogrešani topolški zvon sv. Štefana. Tudi napis pod njim »Zvono sv. Štefana Topolovec, SR Slovenija« je to potrjeval. Italijanska vojska je zvon odvzela leta 1942 sredi vojne vihre, mu dodelila številko 251 in namenila livarsko peč njemu, kot vsem 1500 pobranim zvonovom po vsej Primorski in Istri.  Srečnemu naključju gre zahvala, da se je zvon izognil livarski peči Pietra Franchija v Vidmu. Prav isti livarski peči, kjer je bil vlit davnega leta 1611. Verjetno prav zato, ker je bil po bogati dekoraciji in simbolih nekaj posebnega. Prizanesli so mu, čeprav se je pri padcu z zvonika močno poškodoval. Na srečo je vojna kmalu končala. Okrog 54 preostalih zvonov je Italija po letu 1954 vrnila Jugoslaviji. Dvanajst zvonov z našega področja so vrnili Sloveniji. Topolški zvon so očitno »spregledali« in je ostal v Pazinu. Preostale pa so namestili v muzejske  prostore pazinskega muzeja in so bili vsaj dvajset let na ogled obiskovalcem. Več kot dve leti je trajalo dopisovanje med zavodi za spomeniško varstvo Slovenije in Hrvaške, da bi 22. julija 1986 vendarle nastopil dan, ko smo bili povabljeni v Pazin na prevzem našega zvona. Pri podpisu prevzema zvona je sodelovalo kar devet inštitucij iz obeh republik. Odločujočo besedo je vsekakor  imela direktorica Zavoda iz Pulja gospa mag. Vesna Girardi Jurkić, direktorica Puljskega muzeja. (Gospa Girardi je znana tudi po tem, da je v imenu Republike Hrvaške ob sprejemu Hrvaške v OZN prinesla na slavnostni oder v palači OZN hrvaško zastavo, no naša zastava je tam že bila).

Topolčani so  pred muzejem naložili zvon na svečano, z lipovimi cvetočimi vejami, okrašeno prikolico in ga srečno pripeljali v Ilirsko Bistrico, kjer ga je sprejela množica domačinov. Cerkveni pevski zbor farne cerkve mu je zapel dobrodošlico. Nepozabna je bila tudi slovesnost, ko smo zvon za vaški praznik sv. Štefana pripeljali na Topolc in ga varno spravili pod streho cerkve, kjer mu je skoraj 400 let tudi njegovo mesto.  Vsekakor smo dolžni javno zahvalo radijskemu uredniku Emilu Zonti, Topolčanom s predsednikom KS Jadranom Zidarjem in vsem , ki so pomagali pri reševanju našega vaškega zvona.

Na sliki zvon sv. Štefana s Topolca, ko je še visel v pazinskem muzeju. Foto Vojko Čeligoj