skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Znamenje na brkinski cesti, Čelje 1957

Znamenje na brkinski cesti. Čelje 1957 V srednješolskih letih sem se uspešno otepal vključitvi v mladinske delovne akcije, češ da je doma v poletnih mesecih največ dela – košnja, pospravljanje žita, pripravljanje drv za zimo …. Ob vstopu na univerzo pa sem udeležbo v mladinskih brigadah začutil kot nekakšno državljansko dolžnost. In se vključil v avgustovsko, bolj ali manj štajersko  izmeno v Brkinih. Nastanili so nas v Premski grad, ki je bil pravo razdejanje, grad brez oken in brez vrat. Prepihi iz v ...

Preberi več

Znamenje na brkinski cesti. Čelje 1957

V srednješolskih letih sem se uspešno otepal vključitvi v mladinske delovne akcije, češ da je doma v poletnih mesecih največ dela – košnja, pospravljanje žita, pripravljanje drv za zimo …. Ob vstopu na univerzo pa sem udeležbo v mladinskih brigadah začutil kot nekakšno državljansko dolžnost. In se vključil v avgustovsko, bolj ali manj štajersko  izmeno v Brkinih.

Nastanili so nas v Premski grad, ki je bil pravo razdejanje, grad brez oken in brez vrat. Prepihi iz vseh  in v  vse smeri. Streho pa je le nudil. – Da bi se izognili opoldanski pripeki, smo na delo odhajali zgodaj zjutraj. kake 4 km do vasi Čelje, kjer je bilo odprto delovišče. Tam so nas v že razritem terenu čakale samokolnice, krampi in lopate. Drugega orodja ni bilo. Kakemu šibkejšemu je komandant naložil prinašanje vode za odžejanje, drugi pa smo poprijeli za svojea orodja. Delovali smo v trojkah in tekmovali v številu naloženih in prepeljanih samokolnic. V trojki sem bil z dvema pridnima dijakinjama kmetijske šole, vajenima trdega dela z zemljo. Duša trojke pa je bila zunanje privlačna, a zmeraj resnobna zlatolaska Geli.

Po povratku na Prem, po kosilu in opoldanskem počitku je sledil učno-vzgojni in domiseln kulturno zabavni progam, ki se je zvečer zaključil ob tabornem ognju. Bilo nam je dobro, naporno a lepo.

Predzadnji dan smo si z ustrezno slovesnostjo, ob številnih gostih iz političnega življenja postavili spomenik. »V SPOMIN IN ZAHVALO …« Zadnje dan je bil rezerviran za kopanje v Opatiji. (sf)

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Silvo Fatur

Čas, ki ga prikazuje slika

1957

Obdobje nastanka slike

Po 2. svetovni vojni

Ključne besede

brigada, Čelje, Brkini

Datum objave

30.04.2018 09:46

Zadnja sprememba

30.04.2018 09:46

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam