Spominska značka nemške telovadne organizacije, Ptuj 1906

Spominska značka 12. srečanja nemških južnoštajerskih telovadnih društev na Ptuju leta 1906 (Gauturnfest des Südösterreichischen Turngaues, Pettau 1906).

Od sedemdesetih let 19. stoletja naprej so na Ptuju delovala mnoga nemška društva, ki so imela veliko vlogo pri širjenju nemštva v mestu. Eno takih je bilo tudi telovadno društvo Turnverein.

Turnerstvo je vzniknilo v Nemčiji. Razširjalo je društveno telovadbo in krepilo združitev Nemčije. Razvilo se je tudi v Avstriji, kjer so se posebej v nenemških delih monarhije telovadci uveljavljali kot germanizatorji. Kot protiutež so Slovenci v drugi polovici 19. ustanavljali sokolska in orlovska društva. Obe organizaciji sta bili vse do zloma Jugoslavije v letu 1941 dejavni tudi v nacionalnem, kulturnem in političnem pomenu. Nacionalna nasprotja med tumerji in sokoli so pogosto vodila k prepirom in pretepom.

Značka je del zasebne zbirke Borisa Bavdeka iz Apač na Dravskem polju.