Zimski vzpon na Snežnik s prijatelji iz Trsta 1988

Vsakoletni masovni zimski vzponi na Snežnik, vsak prvi vikend v marcu je bil posebno doživetje za organizatorje in tisoče pohodnikov, ki so prihajali iz vseh koncev Jugoslavije. Ocenjujemo, da se je pohodov na naš Snežnik v tridesetih letih udeležilo najmanj sto tisoč udeležencev, kljub zimskim prilikam in bistveni zahtevnejšim pogojem, mnogi celo prvič. Organizacija zimskih pohodov na Snežnik je bila izjemno zahtevna

Pred pohodom, ki so ga vodili planinski vodniki, smučarji in taborniki smo vedno položili spominski venec k spomeniku padlih na Sviščakih. Leta 1991 se je pohoda udeležila tudi Nada Strle nekdanja predsednica PD Ilirska Bistrica, ki je leta 1951 odkrila spomenik na Sviščakih.

Na sliki: Delegacije prijateljskih planinskih in sorodnih društev iz Trsta in okolice s spominskim vencem na Sviščakih. V skupini delegacij na zimskem vzponu marca 1988 z desne so tudi Bruno Škerk predsednik s smučarskega kluba Devin Nabrežina, Franc Briščak predsednik smučarskega kluba Bazovica, Vladimir Čeligoj predsednik SK Snežnik Ilirska Bistrica z vencem, Viktor Stopar predsednik Odbojkarske sekcije športnega društva  Bazovica in skrajno levo Vojko Čeligoj predsednik PD Snežnik Ilirska Bistrica. (352/vč)