Žefarji, pivska družba v Ilirski Bistrici

Za vsak kraj so gotovo značilne in zanimive razne pivske družbe. Ena takih je bila v Ilirski Bistrici, gostilniška družba »ŽEFARJI«! Redno so se zbirali v gostilni Franca Samse prav na »meji« med Trnovim in Ilirsko Bistrico. Gospodinja Jožefa Samsa ali krajše Žefa je dala družbi tudi svoje ime, ki so ga zapisali na svojo stalno mizo, da se ve komu je miza namenjena.

Na sliki z leve: Martin Zarnik (bil je 30 let ravnatelj deške osnovne šole, med leti 1873-1902), Franc Samsa, lastnik gostilne, po prvi vojni pregnan v Jugoslavijo, Kristjan Hodnik st. posestnik in pilar, Fortunat Lampret, ki je ravnateljeval deški šoli vsa vojna leta do leta 1923 in se tedaj zatekel v Borovnico v Jugoslavijo; Batič imel je tovarno globina v Ilirski Bistrici in Josip Brinšek, posestnik in trgovec v Bistrici. Stavba »Gostilne pri Žefi« je danes v lasti občine in propada. Na pestro preteklost stavbe in gostilne spominjajo še izvirna vrata na hiši s križi in inicialkama  F S in vklesana letnica obnovitve hiše »1904«.

V Gostilni pri Žefi so bistriški sokoli nekaj časa skrivali sokolski prapor kar v krušni peči, ko pa je  postalo nevarno so ga prenesli k Viktorju Tomšiču, kjer so ga skrivali celo v postelji na kateri je ležala porodnica gospodarjeva soproga Vida  in … tako rešili sokolski prapor.  (vč)