skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Zagorski zvonovi so Miroslavu Vilharju (1818–1871) peli iz tega barokiziranega zvonika  cerkve sv. Helene v Zagorju na Pivki. In ne v kakem drugem Zagorju. – Široko, mednarodno znano in še zmeraj živo pesem pripisujemo Vilharju, čeprav ni povsem njegova. V prvi objavi (1867) je pod črto sam pripisal, da gre za staro zagorsko ljudsko pesem, ki ji je on dodal le tretjo kitico. – Izročilo v Zagorju na Pivki pa jo vseeno vztrajno pripisuje Vilharju in pri tem ohranja niz domnev o okoliščinah nastanka, o dnevu, celo uri njenega r ...

Preberi več

Zagorski zvonovi so Miroslavu Vilharju (1818–1871) peli iz tega barokiziranega zvonika  cerkve sv. Helene v Zagorju na Pivki. In ne v kakem drugem Zagorju. – Široko, mednarodno znano in še zmeraj živo pesem pripisujemo Vilharju, čeprav ni povsem njegova. V prvi objavi (1867) je pod črto sam pripisal, da gre za staro zagorsko ljudsko pesem, ki ji je on dodal le tretjo kitico. – Izročilo v Zagorju na Pivki pa jo vseeno vztrajno pripisuje Vilharju in pri tem ohranja niz domnev o okoliščinah nastanka, o dnevu, celo uri njenega rojstva, in o imenu dekleta, ki ga je smrt pobrala v rosnih letih, Vilhar pa naj bi jo bil rad videval.  Zagotovo pa je njegov napev. Najbrže  jo prav njena spevnost ohranja živo.  Pojavlja se v več inačicah, tudi njeni zapisi so večkrat šest- in ne trikitični, kot je bila avtorjeva volja. In izvirni naslov Zagorska se je zgubil.  Enako tudi Vilharjevo ime. Vendar  so vse to znamenja ponarodevanja. Dandanes se prepeva tudi v moderniziranih oblikah. Zanimiva je npr. v izvedbi Andreja Šifrerja, vendar bomo na spletu ob njegovi izvedbi zaman iskali Vilharjevo ime. (sf)

Slika

Informacije

Avtor originalnega gradiva

Silvo Fatur

Čas, ki ga prikazuje slika

1867

Obdobje nastanka slike

Po 2. svetovni vojni

Kraj

Knežak

Osebe na fotografiji

--

Ključne besede

zagorsi, zvonovi, pesem, napev

Datum objave

27.05.2016 10:12

Zadnja sprememba

27.05.2016 10:12

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam