Zagorski gledališčniki na gostovanje v Komen, 1957

V letih 1957 in  1958 se je nenavadno razživela igralska skupina Prosvetnega društva Miroslav Vilhar v Zagorju na Pivki. V eni zimi so pripravili tudi po dve celovečerni gledališki igri. Spomladi 1957 so naštudirali tedaj popularno  Manzarievo komedijo Mrtvi ne plačujejo davkov. Igrali so jo doma v Zagorju, poročilo o tem se je ohranilo v domači Šolski kroniki: »Izvedli so jo prav posrečeno, predvsem je pohvale vreden igralec tov. Vadnjal Rado, ki je tretjino besedila izvedel sam. Tudi Marija Faturjeva je odlično odigrala vlogo tašče.«  Gostovali so po okoliških vaseh (Knežak, Pivka, Košana). In celo v Komnu, odkoder je prišla v vas nova učiteljica Marija Makovec, ki je igro režirala.

Na postanku v Sežani so obiskali tamkajšnji botanični vrt. kjer je nastala ta slika. Na njej so (z leve na desno, zgoraj: Tone Česnik, Mile Štavar. učiteljica Marija Makovec, Franc Kljun, Marička Pecman, Rado Vadnjal, Mila Sedmak, Dare Štavar, Jaka Štavar, Janez Česnik; spodaj: Ivan Čeligoj, Rafo Sedmak, Ivan Vadnjal, Marija Fatur; in godec Andrejc Vadnjal, ki je moral biti zmeraj in povsod zraven. (sf)