Zemljevid  

Zagorski gledališčniki na gostovanje v Komen, 1957

V letih 1957 in  1958 se je nenavadno razživela igralska skupina Prosvetnega društva Miroslav Vilhar v Zagorju na Pivki. V eni zimi so pripravili tudi po dve celovečerni gledališki igri. Spomladi 1957 so naštudirali tedaj popularno  Manzarievo komedijo Mrtvi ne plačujejo davkov. Igrali so jo doma v Zagorju, poročilo o tem se je ohranilo v domači Šolski kroniki: »Izvedli so jo prav posrečeno, predvsem je pohvale vreden igralec tov. Vadnjal Rado, ki je tretjino besedila izvedel sam. Tudi Marija Faturjeva je odlično odigrala ...

Preberi več

V letih 1957 in  1958 se je nenavadno razživela igralska skupina Prosvetnega društva Miroslav Vilhar v Zagorju na Pivki. V eni zimi so pripravili tudi po dve celovečerni gledališki igri. Spomladi 1957 so naštudirali tedaj popularno  Manzarievo komedijo Mrtvi ne plačujejo davkov. Igrali so jo doma v Zagorju, poročilo o tem se je ohranilo v domači Šolski kroniki: »Izvedli so jo prav posrečeno, predvsem je pohvale vreden igralec tov. Vadnjal Rado, ki je tretjino besedila izvedel sam. Tudi Marija Faturjeva je odlično odigrala vlogo tašče.«  Gostovali so po okoliških vaseh (Knežak, Pivka, Košana). In celo v Komnu, odkoder je prišla v vas nova učiteljica Marija Makovec, ki je igro režirala.

Na postanku v Sežani so obiskali tamkajšnji botanični vrt. kjer je nastala ta slika. Na njej so (z leve na desno, zgoraj: Tone Česnik, Mile Štavar. učiteljica Marija Makovec, Franc Kljun, Marička Pecman, Rado Vadnjal, Mila Sedmak, Dare Štavar, Jaka Štavar, Janez Česnik; spodaj: Ivan Čeligoj, Rafo Sedmak, Ivan Vadnjal, Marija Fatur; in godec Andrejc Vadnjal, ki je moral biti zmeraj in povsod zraven. (sf)

Slika

Lokacija

Informacije

Avtor originalnega gradiva

NN, hrani S. Fatur

Čas, ki ga prikazuje slika

Prva polovica 1957

Obdobje nastanka slike

Po 2. svetovni vojni

Osebe na fotografiji

Glej sestavek!

Ključne besede

gostovanje, vrt

Datum objave

27.07.2017 10:59

Zadnja sprememba

27.07.2017 10:59

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam