skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Zadnji zlet notranjskega sokola v Pivki, 11.9.1921

Zadnji zlet Notranjskih sokolov je bi 11. sept. 1921 na travniku pred Šempetrom, današnjo Pivko. Sokolska organizacija se je na novo utrdila po svetovni vojni in pripravila odlično izveden sokolski nastop s številnim pomladkom, naraščajniki, ženskimi vrstami in članskim nastopom. O tem nastopu mi je pripovedoval takrat desetletni Sergej Kraigher, član ilirsko bistriškega »Ilirskega sokola«. Sam je nastopal z vajo na bradlji. Očitno so bile vaje zahtevne še posebej za sokolski pomladek. Sam se je spomnil, da je sre ...

Preberi več

Zadnji zlet Notranjskih sokolov je bi 11. sept. 1921 na travniku pred Šempetrom, današnjo Pivko. Sokolska organizacija se je na novo utrdila po svetovni vojni in pripravila odlično izveden sokolski nastop s številnim pomladkom, naraščajniki, ženskimi vrstami in članskim nastopom. O tem nastopu mi je pripovedoval takrat desetletni Sergej Kraigher, član ilirsko bistriškega »Ilirskega sokola«. Sam je nastopal z vajo na bradlji. Očitno so bile vaje zahtevne še posebej za sokolski pomladek. Sam se je spomnil, da je sredi vaje na bradlji, padel na glavo in zaključil s svojim nastopom. Padec mu očitno ni preveč škodil, saj je kasneje napredoval do predsednika Predsedništva SFRJ. Eden od obeh hrabrih dečkov na jamboru je bil Jože Žnideršič Lujkotov od Novega sveta. Sergej Kraigher je še pripomnil, da je bil ta zadnji sokolski nastop na Pivškem pomembna narodna manifestacija in tudi v smislu potrditve o zahtevi, da ti kraji pripadejo k Jugoslaviji.  (vč/ 367)    

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Avtor originalnega gradiva

nn, sliko hrani Vojko Čeligoj

Čas, ki ga prikazuje slika

1921

Obdobje nastanka slike

Obdobje med 1. in 2. svetovno vojno

Osebe na fotografiji

Sokolski nastop

Ključne besede

Zlet Sokola, Pivka, telovadni nastop

Datum objave

06.04.2018 09:24

Zadnja sprememba

06.04.2018 09:24

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam