Vstala Primorska si v novo življenje, Ilirska Bistrica, 1995

V nedeljo, 25. junija 1995 je Ilirska Bistrica na Hribu svobode gostila nekaj tisoč udeležencev velike proslave, s katero smo tudi na ilirsko bistriškem obeležili za Primorsko pomembne jubileje. Proslavili smo 50-letnico zmage nad fašizmom in Dan državnosti Republike Slovenije. Prav dan  priključitve Primorske smo tedaj prvič slavili kot državni praznik. Župan Stane Prosen je ob osrednjem spomeniku padlih pozdravil tisoče prisotnih. Med njimi so bili tudi nekateri borci, ki so se izkazali pri osvobajanju domovine in naših krajev in se jim je župan še posebej topo zahvalil.

Slavnostna govornika sta bila pesnik Ciril Zlobec in zunanji minister Zoran Thaler. Kot se spodobi za državno proslavo je bila pred mogočnim spomenikom postrojena častna četa slovenske vojske in stotine zastav, tudi dragocenih bojnih zastav enot ki so sodelovale pri osvobajanju Primorske in Ilirske Bistrice. Bogat kulturni program so oblikovali pevski zbori in glasbene skupine iz mnogih krajev Primorske. Tudi partizanski pevski zbor z dirigentom Oskarjem Kjudrom. Govornik je spregovoril tudi o sedanji vlogi Slovenije v novih pogojih delovanja v združeni Evropi. Dejal je:

»Ostanimo ponosni na dejstvo, da nas je aktivna vloga v zmagoviti osvobodilni vojni, tudi za ceno tolikih žrtev postavila na pravo mesti v družbi svobodoljubnih in zmagovitih narodov.«

Na sliki: Spominska kartica izdana nalašč za to prireditev, prvič z znanim verzom iz Primorske himne! «Vstala primorska si v novo življenje!… «  Kartico in spominski poštni žig je oblikoval domači umetnik Romeo Volk. Pri oblikovanju proslave sta aktivno sodelovala kot soorganizatorja tudi Zorko Šajn, tedaj predsednik Občinskega sveta občine Ilirska Bistrica in direktorica obč. uprave Vojka Lenarčič. 420/VČ